سنگها را به طور کلی از نظر منشاء تشکیل به سنگهای آذرین، رسوبی و دگرگون دستهبندی میکنند. در بررسی خواص عمومی سنگها مواردی مانند مقاومت در برابر کشش، تحمل فشار، نفوذپذیری، انتشار امواج، پایداری و در نظر گرفتن امتداد لایهبندی و سطوح ضعیف در عملیات مد نظر است.
سنگها نوعا دارای سطوحی هستند که در آنها نیروی چسبندگی و اتصال دانهها نسبت به لایههای دیگر کمتر و یا حداقل است و این موارد میتواند از اهمیت زیادی در بررسی سنگها برخوردار باشد. در مجموع سنگ ساختمانی باید بدون شیار، رگه، ترک، خلل و فرج، پوسیدگی و لایه سست باشد و حتیالمقدور رنگی یکنواخت داشته باشد.
به طور کلی سنگ طبیعی را که دارای مقاومت کافی در شرایط جوی و رنگ جالبی باشد میتوان در عملیات ساختمانی و به صورت سنگ لاشه، سنگ قواره، سنگ باربر، سنگ پلاک، سنگ درپوش، سنگ ستون و حتی به صورت ظروف و وسایل سنگی استفاده نمود.
طرز تهیه سنگها و انواع آن
قطعات بزرگ سنگی که از معدن به دست میآورند به نام "سنگ قله" معروف است. سنگ قله نباید در زیر تیغه برش خرد شود و حتیالمقدور بزرگ و قابل حمل باشد. سنگ قله را بوسیله دیلم، دست انفجار و یا برش از معدن جدا میکنند و بسته به نوع جنس و کاربرد آن در کارگاه به وسیله عملیات مکانیکی آماده کار میسازند.
سنگهای با کاربرد خشن و باربر را بهوسیله تیشه و چکش آماده مینمایند و سنگهای تزئینی را ابتدا برش داده و در حین برش شستشو میدهند تا سنگ را شسته و خاک آن را بگیرند آنگاه بسته به اهمیت و مرغوبیت، آن را ساب و جلا میدهند.
سنگهایی که در ساختمان به کارمیروند به نامهای سنگ لاشه، سنگ قواره، سنگ بادبر و سنگ پلاک مرسوم میباشند.
1 ـ سنگ لاشه: سنگی است که شکل خاصی نداشته و به همان صورتی که از معدن آورده میشود به کارمیرود و کاربرد آن در زیرسازیها، پر کردن فاصله بین سنگها و کفسازی خشن محدود میشود.
2 ـ سنگ قواره: سنگی است که از سنگ لاشه به دست میآید و در کارگاه ساختمانی با کمی تیشهکاری ابعاد منظمی یافته و دارای گوشههای معین میگردد. از سنگ قواره برای دیوارهای باربر، جدولسازی و کفسازیهایی که نیاز به کمی نماسازی دارند، استفاده میشود.
3 ـ سنگ بادبر (مالون): سنگی است که با تیشهکاری کاملا شکل منظمی یافته و بهویژه یک طرف آن شکل صاف به خود میگیرد.
سنگ بادبر را در تونلسازی، پلسازی، جدولسازی، دیوارهای باربر و غیر باربر، سنگفرش و پله استفاده میکنند و یکی از عمدهترین کاربردهای مهندسی سنگ لاشه و مالون بهویژه در نقاط کوهستانی اجرای قوسهای سنگی است که در پلها، درگاهها و طاق زیرین دالانهای سنگی مورد مصرف قرار میگیرد.
4 ـ سنگ پلاک (تزئیناتی): برای نماسازی در سطوح از سنگ پلاک استفاده میشود. برای تهیه سنگ پلاک، سنگ قله را درکارگاه سنگبری به ضخامتهای مورد نظر برش داده و سپس آن را تا حد جلا و آینه شدن ساب میدهند.
سنگ تزئیناتی ارزان را از تراورتن و سنگهای گران قیمت را از گرانیت و مرمر انتخاب میکنند. سنگ پلاک را برای تزئینات داخل و خارج ساختمان و در کف، دیوارپله، کف پنجره، کنار و زیر دیوار گچی و وسایل تزئیناتی نظیر گلدان، شمعدان، جدول و جوی و غیره استفاده میکنند.
انواع سنگهای ساختمانی ایرانی
عمدهترین سنگهایی که در عملیات ساختمانی در ایران به کار میروند عبارتند از گرانیت، سنگ سبز توف کوارتزیت، سنگ آهک تراورتن، مرمر، سرپانتین، ماسه سنگ و شیست.
گرانیت: از انواع سنگهای آذرین بوده و بسیار سخت و محکم، بادوام، زبر و بسیار جلاپذیر است. ساب زدن و جلاپذیری از ساب معمولی و نمای سنگی تا مرحله آینهای امکانپذیر است.
گرانیت خرد شده را برای تهیه بتن زیرسازی جاده و راهآهن و سنگ ساختمانی آن را برای بناهای یادبود، زیربنای تاسیسات، تزئینات داخل و خارج ساختمان و کفسازی به کار میبرند.
از انواع گرانیت ساختمانی میتوان گابرو، دیاباز، که اصطلاحا به آن گرانیت سیاه هم میگویند را نام برد.
کوارتزیت: این نوع سنگ که اغلب با سنگ گرانیت نیز اشتباه میشود، دارای ویژگیهای متفاوت است و از گرانیت سختتر است. این سنگ با ظاهر زبر و بلوری خود قابل شناسایی است.
کوارتزیت را به خاطر ظاهر زبر آن بیشتر در ساختمانهای ارزانقیمت و روستایی به کار میبرند. رنگ آن بیشتر قهوهای سوخته، سرخ، خاکستری و قهوهایست.
ماسه سنگ: این سنگها از نوع رسوبی هستند که از چسبیدن دانههای سیلیس به یکدیگر به وجود آمدهاند. مواد این سنگ ممکن است سیلیس، اکسیدآهن و یا خاک رس باشد. سختی و دوام قطعات این سنگ بستگی به نوع چسب آن دارد. رنگ این سنگها معمولا خاکستری، قهوه ای، سرخ و ارغوانی است.
ماسه سنگ کاملا سیمانی شده را ممکن است کاملا خرد نموده و در زیرسازی راهآهن و جادهها به کار برند. همچنین ماسه سنگ کوارتزی را به عنوان ماسه ریختهگری و ماده اولیه شیشه استفاده میکنند.
سنگ توف: توف از انواع سنگهای خاکستر آتشفشان بوده که به علت چسبندگی کم ذرات آن در اثر هوازدگی پوسته پوسته میشود و به صورت دانههای ریز از آن جدا میشود. این سنگ را به علت سبزی چشمنوازی که دارد در کار دیوارسازی، پارکسازی و دیوارهای حایل استفاده میکنند.
سنگ آهک: از انواع سنگهای رسوبی است و در سطح وسیعی از نظر اندازه، قواره، شکل و رنگ وجود دارد. سنگ آهک را برای تزئینات داخل و خارج ساختمان، دیوار، تزئینات کف، نماسازی، مجسمهسازی و ستونسازی به کار میبرند.
تراورتن: این سنگ حاصل رسوبات جریانات آب گرم زیرزمینی است. تراورتن به رنگهای سفید، کرم و خاکستری وجود دارد. این سنگ را برای نماسازی داخل و خارج ساختمان به کار میبرند.
مرمر: از انواع سنگهای دگرگون است که در رنگهای سفید، خاکستری، سیاه، سبز، قرمز، زرد و ارغوانی است. سنگ مرمر را برای تزئینات و نماسازی داخل ساختمان شامل کف، دیوار و کارهای هنری به کار میبرند.
شیست: سنگهای لایه لایه سیاه رنگ میباشند که از انواع سنگهای دگرگون هستند و به مصرف فرش کردن کف، پیادهروها، خیابانها، باغها و پارکها میرسند.
بستن *نام و نام خانوادگی * پست الکترونیک * متن پیام |
تهران :سعادت آباد. بلوار سعادت آباد. بعداز کوچه 23 پلاک 32 واحد 7
اصفهان خیابان کشاورزی نرسیده به چهاراه کشاورزی.. روبروی قرض الحسنه هجرت
اصفهان .فولادشهر .میدان مدرس.سایت صنعتی. خیابان اول .جنب سازمان تامین اجتمایی. واحد 203
کارخانه : دلیجان. شهرک صنعتی بوعلی. صنایع سنگ قائم
انبار : اصفهان. رحمت آباد. خیابان شهیدمهدیان. پلاک 41
021-88582263 021-88576689 021-88584162
031-52642880 031-52639295 031-52640800
09138560836 09126655257 09133115750